7 mei: AI, AI, AI, wat brengt Artificial Intelligence ons? met keynote door Jeroen Baert

A.I. oftewel Artificial Intelligence, een zegen of een vloek? We kunnen er niet meer omheen, maar weten we eigenlijk goed wat het is en wat het kan? Hoog tijd om eens in de wereld van A.I. te duiken en wie kan dat beter én met humor toelichten dan Jeroen Baert? Schrijf je nu in voor zijn keynote over A.I., een combinatie van een kritische blik met een flinke scheut humor, met als doel te entertainen én te informeren.

Op 9 mei is het de Dag van Europa, in een cruciaal Europees jaar. België is in de eerste helft van 2024 voorzitter van de Raad van de Europese Unie en de EU A.I Act is één van de prioriteiten om voor de Europese verkiezingen van 9 juni gestemd te krijgen. Daarnaast zijn het Europese verkiezingen, waarbij (door A.I. gemaakt) nieuws op sociale media de keuze in het stemhokje beïnvloedt. Ook voor Europa is A.I. een hele uitdaging, maar het biedt ook heel veel kansen.

Praktisch

7 mei – 20-21.30 uur, provinciehuis Antwerpen
Toegang gratis.

Programma:

19.30 uur: deuren open

20.00 uur: welkomstwoord

20.05-20.20 uur: toelichting Europees beleid door VRT-journalist Rob Heirbaut.

Wat is de EU A.I. Act? Waarom is die er gekomen, waarom is dit belangrijk, wat zijn de uitdagingen?

20.20-21.30 uur Keynote A.I. door Jeroen Baert + Q&A

Wat is A.I. wel en wat is het niet? Hoe werkt het? En wat is de impact op onze maatschappij?

21.30-22.30 uur receptie

Over Jeroen

Jeroen Baert studeerde in 2010 af als Burgerlijk Ingenieur Computerwetenschappen en deed onderzoek in de Computer Graphics groep van de KU Leuven. Als wetenschapscommunicator en comedian (o.a. Belgische Improvisatie Liga) maakt hij deel uit van het Nerdland-project van Lieven Scheire, bekend van o.a. de populaire Nerdland wetenschapspodcast. Hij is regelmatig te gast in duidings- en panelprogramma’s op radio & tv en trekt momenteel het land door met keynotes over topics zoals Artificial Intelligence, Metaverses en meer. Jeroen houdt ervan om op humoristische wijze hypes te ontleden en zijn publiek mee te nemen langs alle aspecten van de nieuwe technologieën die op ons afsteven.

Europa Direct brengt Europa dichter bij de burger

Dit event is een initiatief van Europa Direct provincie Antwerpen. Europa Direct heeft als doel de Europese Unie dichter bij de inwoners van de provincie Antwerpen te brengen. We betrekken verenigingen, scholen, bibliotheken, cultuurcentra en jeugdhuizen om gezamenlijk een mooi programma over Europa en de EU uit te werken. We laten grote sprekers naar kleine plaatsen komen. Zo droegen onder andere Herman Van Rompuy, Raf Njotea, Michael Van Peel, Alicja Gescinska, Dirk De Wachter, Frank Deboosere, toenmalig Eurocommissaris Phil Hogan, schrijver Jan Leyers en tal van bekende professoren, journalisten, politici en diplomaten al bij aan ons programma. In 2017 ontvingen we de European Public Communication Award voor beste publiekscampagne over Europa. Daarnaast bereiken we jaarlijks meer dan 4.000 kinderen met onze lessen over de Europese Unie. We organiseren geen goed nieuwsshow over de EU, maar proberen mensen te informeren en met hen in dialoog te gaan.

Ander nieuws

Lesmateriaal Europa (4)

Bestel gratis lesmateriaal en haal het af in Wijnegem

Wil jij lesgeven over de EU? Voor leerkrachten en studenten van de leerkrachtenopleiding heeft Europa Direct gratis lesmateriaal over de Europese Unie. Dit lesmateriaal is geschikt voor leerlingen uit het basis- en uit het secundair onderwijs. Er zijn werkboeken, kleurboeken, stickerpuzzels en posters voor de leerlingen. Daarnaast is er nog een ruim aanbod aan brochures [...]
Mia Verbeelen vertelt het verhaal aan Molse leerlingen via een livestream tijdens de coronacrisis.

#Wereldverteldag: Ontdek alles over ons verhaal van Europa

In Pop up Europa bieden we het verhaal van Europa aan voor leerlingen uit het eerste, tweede en derde leerjaar. Een professionele sprookjesvertelster brengt de mythe van "Europa en de stier" hierbij op kindermaat. Dit verhaal is een samensmelting van de Griekse mythe over Europa en een verrassend 'kettingsprookje', bedacht door sprookjesvertelsters Kristine Marteleur en [...]
Winnaar Retie

Arne wint taart voor de hele klas

Met Pop Up Europa was de gemeente Retie van 21 september tot en met 2 oktober in de ban van de EU met heel wat activiteiten voor jong en oud. Zo konden de leerlingen uit het 4de leerjaar van de Retiese basisscholen deelnemen aan de tekenwedstrijd ‘Hoe ziet Europa er in jouw hoofd uit?’. Arne [...]