Europa bij ons

Zomeractie 2022

Zomeractie?

Vanaf 1 augustus organiseren we voor het derde jaar op rij een #Europabijons-zomerwedstrijd via onze Facebookpagina. We namen op 12 plekken in onze provincie met een Europees tintje een foto. Tot 24 augustus delen we elke maandag, dinsdag en woensdag één van die foto’s op onze Facebookpagina en op deze websitepagina. Wie kan raden waar de foto genomen is, maakt kans op leuke prijzen: een Europataart, streekproductenmand en Europafiets.  Elke dagwinnaar krijgt een Europataart en streekproductenmand. Iedereen die een goed antwoord geeft, maakt op het einde van de zomer kans op een Europafiets. De winnaar wordt telkens de dag na de wedstrijd in de voormiddag gecontacteerd. Raadpleeg hier het volledige wedstrijdreglement.

Oplossingen 2021

Maandag 2 augustus

De foto van maandag 2 augustus werd genomen aan het Provinciehuis in Antwerpen. Hier werkt het team van Europa Direct Provincie Antwerpen en van hieruit organiseren wij heel wat activiteiten over de EU voor de inwoners van provincie Antwerpen. Ook werken er heel wat collega’s aan Europese projecten. Een ideale startlocatie voor onze wedstrijd dus.

Dinsdag 3 augustus

De foto van dinsdag 3 augustus werd genomen op Linkeroever, vlakbij het Sint-Annastrand. De klimaatsverandering is een feit. Periodes van langdurige droogte afgewisseld met hevige regenval zullen steeds meer de norm worden. Steden in het bijzonder zijn erg gevoelig voor klimaatsverandering. Het Interreg Noordzeeproject BEGIN (Blue-Green Infrastructure through Social Innovation) laat zien hoe men steden beter kan voorbereiden en aanpassen aan de klimaatsverandering, door samen te werken rond blauwe en groene infrastructurele initiatieven. Het toont ook aan hoe er beter kan worden omgegaan met bestaande hindernissen voor de toepassing van deze infrastructuur. In dit project zullen 6 verschillende landen, in samenwerking met een internationaal team van experten, pilootprojecten uitvoeren. Eén van die pilootprojecten is de herontwikkeling van de Scheldeboorden op Linkeroever.  De winnaar wordt op woensdag 4 augustus gecontacteerd.

Woensdag 4 augustus

Deze foto werd genomen aan het Gouverneur Kinsbergencentrum (GKC), het centrum voor anders leren, anders werken en samenwerken in de zorg, op Campus Drie Eiken in Wilrijk. Zij nemen deel aan verschillende Europese projecten. Zo wil het ZORO-project leerlingen en werknemers in de zorg beter voorbereiden op maatschappelijke en digitale evoluties in de zorg via een training. Het project ‘Blijf aan Z’ wil de uitstroom en langdurige uitval van zorgprofessionals terugdringen. Ontdek hier alles over het GKC en bekijk hier een filmpje over het ZORO-project.  Daarnaast hebben ze onder andere ook een oefenruimte voor (toekomstige) zorgprofessionals, kwartier Z.

Maandag 10 augustus

De foto werd genomen aan Campus De Vest van Thomas More Hogeschool in Mechelen. Zij zijn partner in het EFRO Vlaanderen project Manestarters. Mechelse jongeren tussen de 18-30 jaar met ondernemerskriebels kunnen bij Manestarters terecht. Dit is een online en offline community voor jongeren uit de regio Mechelen die zin hebben om te ondernemen. Het platform geeft informatie, inspiratie en biedt jongeren kansen om hun dromen waar te maken. Manestarters is 1 van 12 ecosystemen in Vlaamse studentensteden gericht op het aanwakkeren van ondernemerschap bij jongeren.

Dinsdag 10 augustus 2021

De foto werd genomen aan het dorpshuis van Hombeek. Dit gebouw werd gerenoveerd in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘See2DO!’. In dit project werken Vlaamse en Nederlandse partners samen om inwoners aan te zetten tot de energiezuinige renovatie van hun woning. Hierbij volgen ze het ‘Doen door Zien’ principe. Het Dorpshuis is een demonstratiegebouw om verschillende technieken te tonen zoals verwarming op basis van een lucht-lucht warmtepomp en elektriciteit via zonnepanelen. Kamp C, ons centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, is één van de partners in het project.

 

Oplossing woensdag 11 augustus 2021

De foto werd genomen op het Jacques Morrensplein in Bonheiden. Via het Interreg Vlaanderen-Nederland project Deeldezon werden er zonnepanelen op het platte dak van het gemeentebestuur en de bibliotheek geplaatst. In de parking vind je de eerste bidirectionele laadpaal van België. Als de zon schijnt, wordt de auto opgeladen. De zonne-energie wordt teruggeleverd aan het gemeentehuis wanneer de zon niet schijnt. In mei 2022 staat Bonheiden helemaal in het teken van Europa, want dan strijken we er met Pop up Europa neer.

Oplossing maandag 16 augustus 2021

De foto werd genomen aan het Nationaal Museum voor de Speelkaart in Turnhout. Hier vind je ook het Fablab van EFRO Vlaanderen project Rock Paper Pencil.  Turnhout is al eeuwen de place to be voor striptekenaars en spelontwerpers. Rock Paper Pencil ondersteunt deze creatieve vakmensen en blaast de grafische traditie van de stad nieuw leven in. Dit doen ze onder andere via masterclasses, Fablab2300 en een Games & Comics festival.

Oplossing dinsdag 17 augustus 2021

Deze foto werd genomen in Wortel-Kolonie, één van de testlocaties van het LIFE Eikenprocessierups project. Dit project wil de eikenprocessierups bestrijden met behulp van haar natuurlijke vijanden in plaats van pesticiden. Er worden testen uitgevoerd met mezen, sluipwespen en – vliegen en kevers. Provincie Antwerpen trekt dit project.

Oplossing woensdag 18 augustus

Deze foto werd genomen aan de Kleine Nete in Herentals, aan ‘de Hellekens’. Dit gebied werd heraangelegd in het kader van het CATCH-project. Dit project wil middelgrote steden weerbaarder maken tegen klimaatverandering. Door optimaal ruimte te bieden voor water en natuur in de stadsvallei, kan een duurzaam, robuust en veerkrachtig systeem worden gecreëerd.

Oplossing maandag 23 augustus

Deze foto is genomen aan het vlonderpad tussen het Hof ter Linden en Fort 5 in Edegem. Dit vlonderpad werd gerealiseerd in het kader van het project ‘Nature Smart Cities’, dat gemeenten wil tonen hoe ze groene infrastructuur zoals trage wegen kunnen inzetten om zich te wapenen tegen klimaatverandering.

Oplossing dinsdag 24 augustus

De foto werd genomen aan het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver. Hier wordt er gewerkt aan verschillende Europese projecten. Eentje daarvan is UV-ROBOT. Dit project wil meeldauw of witziekte, een veel voorkomende ziekte bij onder andere tomaten, aanpakken met UV-C licht in plaats van met chemische pesticiden.

 

Oplossing woensdag 25 augustus 2021

De foto werd genomen aan de vierkante metertuintjes voor het gemeentehuis van Laakdal. Deze tuintjes maken deel uit van het project FABulous farmers dat op zoek gaat naar FAB-maatregelen die de akker van de landbouwer meer klimaatrobuust kunnen maken, waardoor de landbouwer minder afhankelijk is van chemische inputs. We denken hierbij aan het aantrekken van bestuivers of natuurlijke plaagbestrijders met behulp van akkerranden of haagkanten, maar ook aan maatregelen die gericht zijn op het bodemleven en mee zorgen voor een betere bodemkwaliteit en waterhuishouding. De tuintjes laten aan de deelnemers zien dat niet enkel de biodiversiteit op, maar ook rond het veld een invloed heeft op plagen en opbrengsten.

Europa is dichterbij dan je denkt. Ook in de provincie Antwerpen zijn er veel projecten die subsidies ontvangen van de Europese Unie.  Met Europa bij ons tonen we wat Europa zoal bij ons doet. Benieuwd naar Europa bij jou in de gemeente doet? Ontdek het in onze projectendatabank. Je kan ons ook volgen op LinkedIn.

Deze campagne is mogelijk gemaakt door