Europa bij ons

Europa is dichterbij dan je denkt. Ook in de provincie Antwerpen zijn er veel projecten die subsidies ontvangen van de Europese Unie.  Met Europa bij ons tonen we wat Europa zoal bij ons doet. Benieuwd naar Europa bij jou in de gemeente doet? Ontdek het in onze projectendatabank. Je kan ons ook volgen op LinkedIn.

Zomeractie

In augustus kon je de hele maand meedoen aan de fotowedstrijd #EuropaBijOns. We gingen op zoek naar Europa bij ons in de provincie en namen op 12 plaatsen een foto*. Elke dinsdag, woensdag en donderdag deelden we een nieuwe locatie op onze Facebook en Instagram. Daarnaast deelden we ook telkens twee inhoudelijke tips. Elke dagwinnaar kreeg een Europataart en streekproductenmand en op het einde van de zomer verlootten we onder alle deelnemers twee Europafietsen.  Ontdek hieronder een aantal foto’s van de winnaars.

Benieuwd naar de oplossingen van onze zomeractie? Die ontdek je hieronder.

Oplossing dag 1 – dinsdag 4 augustus 2020

Op de foto zag je de Statiestraat, een Molse winkelstraat. De lampenkappen die je er momenteel kan bewonderen, maken deel uit van een Europees project. Met het project Straat in het Vizier willen de provincie Antwerpen en 5 lokale besturen (Mol, Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals en Hoogstraten) het kernwinkelgebied versterken. Hierbij willen ze leegstand aanpakken door handelaars die er al zijn te versterken en een nieuwe invulling te geven aan leegstaande panden. Waarom lampenkappen? Mol wil graag het ‘thuisgevoel’ stimuleren. Daarnaast kwam er dankzij dit project onder andere ook een ‘cadeaubonnen automaat’ en kregen lokale handelaars een coaching sessie om hun etalage aantrekkelijker te maken.

Benieuwd naar Straat in het Vizier? Ontdek er alles over in deze aflevering van Europa bij ons.

Oplossing dag 2 – woensdag 5 augustus 2020

Je zag een bordje met een spreuk in het Retiese dialect. Dit bordje maakt deel uit van de wandeling ‘Boeren langs de Grote Gracht’ in Retie die er kwam door het gelijknamige LEADER-project. ‘Boeren langs de Grote Gracht’ vertelt het verhaal van de rol die landbouwers opnemen als landschapsbouwers. Het project ‘Boeren langs de Grote Gracht’ geeft wandelaars de kans om een blik te werpen achter de schermen van een landschap dat vormgegeven werd door deze land(schaps)bouwers.

Daarnaast is er nog een extra Europese link. In het najaar trekken we met ons programma ‘Pop up Europa’ naar Retie. Tussen 21 september en 2 oktober organiseren we samen met het gemeentebestuur allerlei gratis evenementen rond Europa.

 

Oplossing dag 3 – donderdag 6 augustus 2020

De fietstunnel die je zag op de foto, is de fietstunnel onder de ring in geel. Deze fietstunnel maakt deel uit van de fietsostrade Herentals-Balen. Deze fietostrade loopt langs spoorlijn 15 en is 36 kilometer lang. In geel kruist de fietsostrade de ring. Om fietsers veilig deze drukke weg te laten kruisen, werd er gekozen voor een tunnel. Die tunnel werd gebouwd naast e sporen en in 2019 onder de ring geschoven. Er werd ook aan het comfort van de fietsers gedacht. De uitwaaierende tunnelmonden, een centrale lichtschacht en aangepaste LED-verlichting maken de tunnel aangenaam om door te fietsen. Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling investeerde Europa 632.000,00 euro in deze tunnel.

Meer weten over fietsostrades? Wij maakten een filmpje over de spoorwegbrug tussen Boechout en Mortsel dat je hier kan bekijken.

Oplossing dag 4 – dinsdag 11 augustus 2020

Op de foto kon je de dorpskern van Gestel zien, ooit het kleinste en meest pittoreske dorpje van de Kempen, nu een nog steeds prachtig gehucht van de gemeente Berlaar. In 2012 werd er het PDPO-project ‘Gesteld op Gestel’ uitgevoerd. Dit project had als doel om de gebouwen in de dorpskern terug in ere te herstellen én om Gestel op de toeristisch-creatieve kaart te zetten. Daarnaast is er nog een extra Europese link. In het najaar trekken we met ons programma ‘Pop up Europa’ naar Berlaar. Tussen 17 oktober en 30 november organiseren we allerlei gratis evenementen rond Europa samen met het gemeentebestuur.

Oplossing dag 5 – woensdag 12 augustus 2020

Op deze foto zie je een laadpaal voor elektrische auto’s op het Jef Van Hoofplein in Boechout. Deze laadpaal staat in verbinding met een zonnepanelen op het dak van de gemeentelijke Jan Frans Willemschool. Aan de laadpaal is eer deelauto van Partago gekoppeld. Deze deelauto is een van de meest gebruikte deelauto van de deelauto’s die Partago in België heeft staan. Wat heeft dit met Europa te maken? De installatie werd geplaatst in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘DeeldeZon’. Deeldezon wil via 80 zonnedaken, 60 slimme laadpalen en 150 elektrische deelauto’s in 6 wijken een bijdrage leveren aan energieneutrale buurten en wijken.

Meer weten over DeeldeZon? Bekijk dan ons filmpje over dit project.

Oplossing dag 6 – donderdag 13 augustus 2020

Op de foto zie je Incubator DARWIN. Dit is een herkenbaar gebouw op het wetenschapspark. Op het wetenschapspark vind je verschillende Europese projecten, zoals Anicells en Log!ville. Anicells wil ervoor zorgen dat nieuwe behandelingen voor ernstige aandoeningen via celtherapie veilig en goedkoper bij patiënten en ziekenhuizen komen. Daarom geven ze kleine en nieuwe bedrijven de kans om in het Wetenschapspark in Niel hun ideeën te ontwikkelen. Celtherapie is elke vorm van behandeling waarbij je lichaamscellen inzet om de patiënt te genezen of te ondersteunen. Dit is ingewikkeld en je hebt hiervoor erkende labo’s, speciaal materiaal en kennis nodig. Anicells helpt hierbij. Anicells geeft uitgebreide ondersteuning. Zo zijn er zijn nieuwe labo`s van topkwaliteit met gekwalificeerd personeel en experts en consultants die helpen met het in de markt zetten en de ontwikkeling van de nieuwe behandeling. Bedrijven krijgen advies over het productie- en logistiek proces, maar ook over de ingewikkeldere geneesmiddelenwetgeving. Bedrijven krijgen kortom van A-Z ondersteuning. Zo kunnen ernstige aandoeningen sneller tot het verleden behoren en blijven we uitblinken op vlak van vernieuwende geneeskunde. EFRO-Vlaanderen ondersteunt de bouw van de labo`s, maar ook de opleiding van het personeel. Zo zorgen we ervoor dat Vlaamse bedrijven aan de top komen en blijven op het gebied van celtherapie.

Meer weten over Anicells? Wij maakten filmpje over dit project dat je hier kan bekijken.

Oplossing dag 7 – dinsdag 18 augustus 2020

Je ziet het grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Het park nam de afgelopen jaren deel aan het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘Grasgoed: natuurlijk groen als grondstof’. Het maaisel van natte gebieden, wordt vaak niet of beperkt benut. Grasgoed wilde een tweede leven geven aan dit maaisel: van gras naar goed. Er werd een productieketen opgezet om van maaisel biologische veevoeder, isolatiematten, bodemverbeteraar en graspapier te maken. 12 Europese partners werkten samen om dit project te realiseren.

Benieuwd naar GrasGoed? Bekijk ons filmpje.

Dag 8 – woensdag 19 augustus 2020

Op de foto zie je het Proefcentrum Hoogstraten, dat een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling en uitbouw van de tuinbouw in de Noorderkempen.

Het proefcentrum is betrokken bij verschillende Europese projecten. Eén van die projecten is GLITCH. GLITCH focust op de ontwikkeling van innovatieve energie-efficiënte en klimaatneutrale teelttechnieken en –systemen in de glastuinbouw. Verschillende partijen slaan in dit project de handen in elkaar: telers, technologiebedrijven, onderzoeksinstellingen en klanten. Uit onze provincie zijn naast het proefcentrum Hoogstraten ook de Universiteit Antwerpen, Thomas More en het Proefstation voor de groenteteelt uit Sint-Katelijne-Waver betrokken bij het project.

Eén van de innovaties die in Hoogstraten wordt uitgetest, is een vierlagensysteem in de aardbeienteelt. Normaal wordt er een enkel lagen systeem gebruikt en dit systeem kan het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de teelt naar beneden brengen en de productie per vierkante meter doen toenemen.

Meer weten over GLITCH? Bekijk hier ons filmpje over dit project.

Dag 9 – donderdag 20 augustus

 

De locatie van vandaag was het provinciehuis in Antwerpen. En de link met Europa? In het provinciehuis werkt het twaalfkoppige team van dienst Europa. Onze projectmanagers begeleiden organisaties die een Europees project willen starten en maken hen wegwijs in het Europese fondsenlandschap. De medewerkers van Europa Direct beantwoorden alle vragen over Europa en brengen Europa via allerlei activiteiten tot bij de inwoners en scholen van de Provincie Antwerpen Daarnaast zijn ook heel wat diensten van de provincie Antwerpen die meewerken aan Europese projecten over economie, water, natuur, …

Dag 10 – dinsdag 25 augustus 2020

Op de foto zie je Pulderbos, het revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren in Zandhoven. Zij nemen op dit moment deel aan het Interreg 2 Zeeën-project ‘MOTION’. Dit project ontwikkelt een exoskelet voor kinderen met  hersenbeschadiging. Naast Pulderbos werkt bijvoorbeeld ook de KU Leuven mee aan dit project. De rol van Pulderbos is het testen van het exoskelet.

Wil je meer weten over dit project? We maakten er een filmpje van voor onze reeks Europa bij ons. Bekijk het hier.

Dag 11 – Woensdag 26 augustus 2020

Je zag het Huis van Bockstal op de Markt in Vorselaar. Deze voormalige dokterswoning werd op duurzame wijze gerenoveerd in het kader van het project ‘ENLEB’. ENLEB staat voor ‘Energieneutraal levensloop bestendig bouwen’. In dit project wil men woningeigenaren en bouwbedrijven laten samenwerken rond energie-efficiënte renovatieoplossingen. Er wordt een ‘menukaart’ ontwikkeld waar bewoners en organisaties de verschillende opties om woningen te verduurzamen kunnen ontdekken met financiële en technische informatie erbij.

Benieuwd naar ENLEB? Bekijk hier een filmpje over dit project.

Dag 12 – 27 augustus 2020

Op de foto zie je de Beddermolen in Westerlo. De stal en het bijgebouw van deze molen, werden recent op een duurzame wijze gerenoveerd met de steun van Interreg Vlaanderen-Nederland in het DEMI MORE project. Het doel van dit project is om monumenten op een respectvolle maar innovatieve manier energiezuinig te maken. Bij de Beddermolen werd er onder andere gebruik gemaakt van amorfe linten als vloerverwarming. Dit zorgt ervoor dat ruimtes met een onregelmatig gebruik toch snel op een comfortabele temperatuur gebracht kunnen worden.

Naast de Beddermolen, werden er in dit project nog 5 andere monumenten verduurzaamd. Hiervan liggen er drie in onze provincie: de douaneloods in Essen, het Hof ter Linden in Edegem en Domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver. Kempens Landschap trok dit project.

Meer weten over DEMI MORE? Bekijk hier de aflevering van Europa bij ons over dit project!

Spelregels

*Alle foto’s werden genomen volgens de op dat moment geldende Coronamaatregels.

Zelf interesse om een Europees project te starten en op zoek naar advies of benieuwd naar hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Ontdek dan hier hoe wij jou kunnen helpen.

Deze campagne is mogelijk gemaakt door