Europa bij ons

#Europabijons zomerwedstrijd 2023

Onze #Europabijons zomerwedstrijd zit er weer op. Bedankt voor alle deelnames en tot volgend jaar!

Zomerwedstrijd?

Vanaf maandag 7 augustus organiseren we voor het vierde jaar op rij de #Europabijons-zomerwedstrijd via onze Facebookpagina en deze webpagina. We namen op 12 plekken in onze provincie met een Europees tintje een foto. Tot 30 augustus delen we elke maandag, dinsdag en woensdag één van die foto’s op onze Facebookpagina en op deze webpagina. Wie kan raden waar de foto genomen is, maakt kans op leuke prijzen: een Europataart, streekproductenmand en Europafiets.  Elke dagwinnaar krijgt een Europataart en streekproductenmand. Iedereen die een goed antwoord geeft, maakt op het einde van de zomer kans op een Europafiets. De winnaar wordt telkens de dag na de wedstrijd in de voormiddag gecontacteerd. Raadpleeg hier het volledige wedstrijdreglement.

Zomerwedstrijd 2023

Hieronder vind je de oplossingen van onze zomerwedstrijd.

Oplossing dag 1 – Maandag 7 augustus

De foto werd genomen aan de Antwerp Maritime Academy in Antwerpen. Zij werken aan verschillende Europese projecten. Zo konden ze dankzij EFRO Vlaanderen project MISSIM hun simulatorpark uitbreiden om professionele en toekomstige zeevarenden beter te trainen voor alle mogelijke situaties aan boor van een schip. Binnen Interreg Vlaanderen-Nederland project Praktijklab corrosie en isolatie werkten ze samen met Vlaamse en Nederlandse partners rond preventie, detectie en bestrijding van corrosie in de procesindustrie.

Oplossing dag 2 – Dinsdag 8 augustus

De foto werd genomen aan Campus Noorderplaats van de AP hogeschool. Zij werkten mee aan Interreg 2 zeeën project PATH, een project dat inzet op de mentale gezondheid van toekomstige ouders. Het project ontwikkelde tools om vrouwen, families en zorgverleners in staat te stellen om milde tot matige mentale klachten te voorkomen, diagnosticeren en succesvol te behandelen.

Oplossing dag 3 – Woensdag 9 augustus

De foto werd genomen aan BlueChem Antwerpen op de site van Blue Gate Antwerp. Deze incubator voor duurzame chemie werd gebouwd met Europese steun vanuit het EFRO Vlaanderen programma. Starters en chemieprojecten in duurzame chemie kunnen in dit gebouw terecht voor infrastructurele, financiële en go-to-market services. Dit versterkt de toekomst van de Belgische chemische industrie.

Oplossing dag 4 – Maandag 14 augustus

De foto werd genomen aan de douaneloods in Essen, Dit gebouw, dat vroeger een belangrijke rol speelde als grensstation tussen België en Nederland, werd energiezuiniger gemaakt via het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘DEMI MORE’ dat onderzocht hoe je monumenten op een respectvolle maar innovatieve manier energiezuiniger kan maken. In de lichtstraat werden er transparante zonnepanelen ingebracht. Zo kan er milieuvriendelijke elektriciteit opgewerkt worden zonder dat zonnepanelen het zicht op het monument ontsieren.

Oplossing dag 5 –  Dinsdag 15 augustus

De foto werd genomen op de SLIM-site in Turnhout. Hier vind je de co-creatie en testhub voor zorginnovatie die tot stand kwam binnen het project ‘Slim co-creëren’. Hier wil men zorginnovaties ontwikkelen samen met eindgebruikers om zo door te vertrekken vanuit concrete noden een echte meerwaarde te betekenen voor de eindgebruikers.

Oplossing dag 6 – Woensdag 16 augustus

De foto werd genomen aan provinciaal overstromingsgebied Laakbeek in Beerse. Het gebied rond de Laakbeek is gevoelig voor overstromingen. Provincie Antwerpen realiseerde samen met gemeente Beerse en het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete dit overstromingsgebied. Burgers werden uitgebreid betrokken tijdens dit proces. Dit is onderdeel van het Europese Co-adapt project, hierbij keken de partners wat de beste methode is om burgers te betrekken bij maatregelen in de strijd tegen klimaatverandering en hen bewust te maken van deze problematiek.

Oplossing dag 7 – maandag 21 augustus

De foto werd genomen aan Campus Vesta in Ranst, het multidisciplinaire opleidingscentrum voor professionele veiligheidstrainingen van provincie Antwerpen. Zij werken mee aan verschillende Europese projecten. Eén van de Horizon2020 projecten waar deze locatie aan werkt, wil een Europees netwerk van CBRN training-, test- en demonstratiecentra tot stand brengen. CBRN staat voor chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen. Een ander project zet in op de benadering van kwetsbare groepen, zoals ouderen of personen met een beperking, bij deze CBRN-incidenten.

Oplossing dag 8 – dinsdag 22 augustus

De foto werd genomen aan het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel. Dit is het praktijkonderzoekscentrum voor pluimvee van provincie Antwerpen. Binnen het Europees project MiteControl zochten ze samen met zes internationale partners een duurzame oplossing voor het bloedluizenprobleem bij pluimveehouders.

Oplossing dag 9 – woensdag 23 augustus

De foto werd genomen aan VITO in Mol. Deze onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling werkt mee aan verschillende Europese projecten. Eén van die projecten is het Interreg Vlaanderen-Nederland project Beton naar hoogwaardig beton, dat de milieu-impact van betonproductie wil verlagen door het gebruik van innovatieve technologieën.

Dag 10 – maandag 28 augustus

De foto werd genomen aan de fietsbrug over de Singel bij Berchem station. Provincie Antwerpen, het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Antwerpen bouwden deze fietsbrug met Europese steun vanuit het EFRO Vlaanderen programma. Dankzij deze fietsbrug steken de fietsers op de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen het drukke kruispunt met de Singel veilig en vlot over.

Dag 11 – Dinsdag 29 augustus

De foto werd genomen aan het Vrijbroekpark in Mechelen. Zwerfvuil is een groot probleem in Europa. In het Erasmus+ project Zero Waste Urban Parks werken partners uit vier Europese landen samen om onze parken afvalvrij te maken en duurzame prakijken aan te moedigen.

Dag 12 – Woensdag 30 augustus 2023

De foto werd genomen aan Woonzorg Emmaüs in Heist-op-den-Berg. Deze organisatie werkte samen met onder andere Expertisecentrum Dementie Vlaanderen aan het Europese project CASCADE. Ze ontwikkelden een innovatief persoonsgericht zorgmodel voor personen met dementie. Woonzorghuis Ten Kerselaere opende in het kader van dit project twee vakantiewoningen waar personen met dementie en hun mantelzorgers even op adem konden komen.

www.Europabijons.be

Europa is dichterbij dan je denkt. Ook in de provincie Antwerpen zijn er veel projecten die subsidies ontvangen van de Europese Unie.  Met Europa bij ons tonen we wat Europa zoal bij ons doet. Benieuwd naar Europa bij jou in de gemeente doet? Ontdek het in onze projectendatabank. Je kan ons ook volgen op LinkedIn.

Deze campagne is mogelijk gemaakt door