Boekentips

Je kunt Europa leren kennen door boeken te lezen uit andere landen of over andere landen. Of het nu waargebeurde verhalen zijn of juist fantasie, oude of nieuwe boeken: je leert altijd weer iets nieuws over andere mensen en hun land.

Begin je reis door Europa vanuit je eigen zetel met onze Europese boekenlijst.

NON-FICTIE

Dit is Europa. Mark Schalekamp (2016) Politici zien de Europese Unie als één van de meest ambitieuze projecten ooit, maar wat vinden de Europeanen er zelf van? Mark Schalekamp reisde voor het antwoord op deze vraag naar alle 28 lidstaten en interviewde in iedere hoofdstad acht inwoners. Een dokter, een politieagent, een kapper, een kunstenaar, immigrant of een sekswerker: wat vinden zij van elkaar en wat zijn de grootste verschillen en overeenkomsten?

Kleurrijke voorkant van boek met daarop tekst over de inhoud van het boek en naam van de schrijver.

De geboorte van Europa. Rolf Falter. (2017) Is het einde van de Europese Unie in zicht gekomen? Deze vraag was enkele jaren geleden taboe, maar wordt tegenwoordig steeds vaker gesteld. Toch is het goed om te beseffen dat de Europese eenwording niet eenvoudig is verlopen in de jaren 50. Ralf Falter brengt de hele geschiedenis van de Europese Unie in beeld en laat zien wat de Europeanen altijd zal blijven verbinden, ondanks de vele meningsverschillen.

Cover van boek met zwartwit foto's die de geschiedenis van Europa symboliseren.

Een Europees ID – Sophie in ’t Veld. (2017) Europarlementariër Sophie in ’t Veld geeft in dit boek inzicht in de politieke arena waar de Europese waarden gestalte krijgen. In een tijdperk dat wordt gedomineerd door Trump, Brexit, Google en vluchtelingenstromen gaat politiek steeds vaker over identiteit. Maar waar komt de Europese identiteit precies vandaan, haar normen en waarden?

Sophie in 't Veld op de cover van haar nieuwe boek

De nieuwe politiek van Europa – Luuk van Middelaar (2017) Volgens Van Middelaar is Europa in een politieke revolutionaire fase beland. Crises, spanningen en conflicten wisselen elkaar af. De publieke opinie laat steeds meer van zich horen, Europa laat niemand meer koud.  In dit boek biedt van Middelaar perspectief, hij schept helderheid in de huidige gang van zaken.

Voorkant boek, donkerpaars met tekst.

EUROKRITIEK

De Euro : hoe de gemeenschappelijke munt de toekomst van Europa bedreigt – Joseph E. Stiglitz (2016): Analyse van de gevolgen van het invoeren van de euro, de huidige problemen en mogelijke oplossingen.

Voorkant boek met zwart Euroteken.

JEUGD

Spreken we in Europa straks allemaal Europees? – Bas van Lier (2007): dat kinderen ook bezig zijn met de Europese Unie blijkt wel bij de de Nederlandse vertegenwoordiging van het Europees Parlement. Kinderen sturen regelmatig vragen in, zoals: ‘Wie is eigenlijk de baas in Europa’, ‘Waar ligt Europa?’. Bas van Lier geeft in een heldere stijl antwoord op deze vragen, waarmee een onderwerp dat vaak als saai wordt ervaren, toch heel interessant wordt.

Groene voorkant van een boek met daarop Europa geschetst.

Europa: alles wat je altijd al wilde weten – Clive Gifford (2014): voor alle kinderen die fan zijn van Europa en reizen, is dit boek een aanrader. In ruim veertig hoofdstukjes worden er grappige anekdotes verteld over Europa, maar ook over de steden en landen afzonderlijk. Vanaf ca. 11 jaar.

Voorkant boek met stripfiguurtjes van Europese burgers.

FICTIE

Salaam Europa! – Kader Abdollah (2016): Een docent Oriëntalistiek in Amsterdam brengt de historische Europese rondreis van een 19e-eeuwse sjah tot leven door bronnenonderzoek en door met zijn student Iris de sjah achterna te reizen. Een mengeling van waargebeurde geschiedenis en fantasie.

Grote Europese roman Koen Peeters (2007): Na de Great American Novel is er nu de Grote Europese Roman. Een boek met evenveel hoofdstukken als er hoofdsteden in Europa zijn. De Grote Europese Roman beschrijft hoe wij, vreemden, in congrescentra, luchthavens en hotels elkaar toch kunnen vinden. Hoe wij, Europeanen, elkaar aftasten met taal.

Kader Abdolah
voorkant boek met daarop een man met een sleutel in zijn rug.

Heb jij een leuk boek gelezen en vind je dat het niet mag ontbreken op onze lijst? Laat het ons dan hieronder weten.

Geef een reactie