Boekentips

Je kunt Europa leren kennen door boeken te lezen uit andere landen of over andere landen. Of het nu waargebeurde verhalen zijn of juist fantasie, oude of nieuwe boeken: je leert altijd weer iets nieuws over andere mensen en hun land.

Begin je reis door Europa vanuit je eigen zetel met onze Europese boekenlijst.

FICTIE

Salaam Europa! – Kader Abdollah (2016)Een docent Oriëntalistiek in Amsterdam brengt de historische Europese rondreis van een 19e-eeuwse sjah tot leven door bronnenonderzoek en door met zijn student Iris de sjah achterna te reizen. Een mengeling van waargebeurde geschiedenis en fantasie.

De Hoofdstad – Robert Menasse (2018): De hoofdstad is  een roman over het hart van de Europese Unie: Brussel. De schrijver ontving hiervoor de Deutscher Buchpreis.  Centraal in het boek staat de vijftigste verjaardag van de Europese Commissie, wat goed gevierd moet worden om het kelderende imago op te krikken. Tijdens het lezen maak je als lezer kennis met vele personages van binnen en buiten het Brusselse ambtenarenapparaat. Menasse laat zien hoe toch telkens weer nationale belangen de boventoon voeren en vooral hoe privé tot politiek wordt en omgekeerd.

Het einde van Europa : dictators, demagogen en de komst van duistere tijden – James Kirchick (2017): De Amerikaanse journalist James Kirchick schetst in dit boek een somber beeld van Europa. Alles wat we voor vanzelfsprekend houden – vrijheid, welvaart en vrede – staat op de tocht. De oorzaken? Van de Brexit, tot de opkomst van eurokritische partijen tot de onzekere geopolitieke relaties met Rusland en de druk op de muntunie: de EU gaat door een diep dal. Kirchick stelt de uiteindelijke vraag hoe toegewijd en serieus de Europeanen zijn wat betreft Europa. Wat zijn ze bereid op te offeren om het grootste experiment van politieke samenwerking in de geschiedenis van de mensheid te behouden?

Europa: een geschiedenis van grensnaties – Olivier Boehme (2016) Boehme beschrijft hoe de geschiedenis van Europa voor een belangrijk deel vorm heeft gekregen door de ‘grensnaties’. België, Nederland, Luxemburg en Zwitserland nemen steeds de rol op als bemiddelaar, iedere keer op zoek naar een middenweg. de lezer mee langs de plekken waar schrijvers, historici, filosofen, ideologen en politici heel creatief met de Europese identiteit zijn omgesprongen. Dit meeslepende en ambitieuze boek maakt een nieuwe visie op Europa mogelijk.

Grote Europese roman Koen Peeters (2007): Na de Great American Novel is er nu de Grote Europese Roman. Een boek met evenveel hoofdstukken als er hoofdsteden in Europa zijn. De Grote Europese Roman beschrijft hoe wij, vreemden, in congrescentra, luchthavens en hotels elkaar toch kunnen vinden. Hoe wij, Europeanen, elkaar aftasten met taal.

Kader Abdolah
Gebouw in Brussel met varken ervoor.
Oude landkaart van Europa.
Ravijn met daarop een kasteel.
voorkant boek met daarop een man met een sleutel in zijn rug.
boek
1
2
3
4

NON-FICTIE

De Kloof: is Europa nog van ons? – Ivo Belet, Esther de Lange. (2017) Europa kraakt vandaag in al zijn voegen. In dit boek willen Europarlementsleden Esther de Lange en Ivo Belet de vinger op de zere plek leggen en zoeken naar een oplossing hoe het anders moet.  Daarvoor zoomen ze in op praktische, tastbare ingrepen die een sterkere EU moeten opleveren.

De geboorte van Europa. Rolf Falter. (2017) Is het einde van de Europese Unie in zicht gekomen? Deze vraag was enkele jaren geleden taboe, maar wordt tegenwoordig steeds vaker gesteld. Toch is het goed om te beseffen dat de Europese eenwording niet eenvoudig is verlopen in de jaren 50. Ralf Falter brengt de hele geschiedenis van de Europese Unie in beeld en laat zien wat de Europeanen altijd zal blijven verbinden, ondanks de vele meningsverschillen.

De nieuwe politiek van Europa – Luuk van Middelaar (2017) Volgens Van Middelaar is Europa in een politieke revolutionaire fase beland. Crises, spanningen en conflicten wisselen elkaar af. De publieke opinie laat steeds meer van zich horen, Europa laat niemand meer koud.  In dit boek biedt van Middelaar perspectief, hij schept helderheid in de huidige gang van zaken.

De rafelranden van Europa. – Ivo van de Wijdeven (2016) Dit boek vertelt de complexe geschiedenis van de Europese grenzen tot aan de dag van vandaag. De conflicten die we vandaag de dag zien, hebben vaak wortels in het verleden. Grensconflicten zitten in zekere zin in het DNA van de wereldkaart. Reden te meer om dieper in de geschiedenis van de grenzen te duiken. In tegenstelling tot wat het cliché beweert, herhaalt de geschiedenis zich niet. Maar door het verleden te kennen, kunnen we het heden wel in perspectief plaatsen.

Het Rijk der kleine Koningen – Derk Jan Eppink (2015)voormalig Europees Parlementslid Derk Jan Eppink beschrijft in dit boek zeer gedetailleerd de werking van de Europese instellingen, in het bijzonder het Europees Parlement. Elk aspect van het leven in de Europese bubbel komt aan bod. Nigel Farage en Herman Van Rompuy, achterkamertjes en kantoren met douche, Straatsburg en Brussel en dag- en andere vergoedingen. Eerder verscheen van deze auteur het boek ‘Europese Mandarijnen’ over het leven van Eurocommissarissen.

JEUGD

5
6

Spreken we in Europa straks allemaal Europees? – Bas van Lier (2007): dat kinderen ook bezig zijn met de Europese Unie blijkt wel bij de de Nederlandse vertegenwoordiging van het Europees Parlement. Kinderen sturen regelmatig vragen in, zoals: ‘Wie is eigenlijk de baas in Europa’, ‘Waar ligt Europa?’. Bas van Lier geeft in een heldere stijl antwoord op deze vragen, waarmee een onderwerp dat vaak als saai wordt ervaren, toch heel interessant wordt.

Europa: alles wat je altijd al wilde weten – Clive Gifford (2014): voor alle kinderen die fan zijn van Europa en reizen, is dit boek een aanrader. In ruim veertig hoofdstukjes worden er grappige anekdotes verteld over Europa, maar ook over de steden en landen afzonderlijk. Vanaf ca. 11 jaar.

EXTRA

The EU : an obituary – John Gillingham (2018):   Ga jij een uitdaging niet uit de weg en lees je graag een informatief boek over de Europese Unie in het Engels? Dan is dit boek zeker iets voor jou!

EU superlobby: winnen in Brussel – Milos Labovic (2017): Wat is lobbywerk en hoe gaat dat in z’n werk? Kom het te weten in dit interessante boek.

7
9

Heb jij een leuk boek gelezen en vind je dat het niet mag ontbreken op onze lijst? Laat het ons dan hieronder weten.

Geef een reactie