Boekentips

Je kunt Europa leren kennen door boeken te lezen uit andere landen of over andere landen. Of het nu waargebeurde verhalen zijn of juist fantasie, oude of nieuwe boeken: je leert altijd weer iets nieuws over andere mensen en hun land.

Begin je reis door Europa vanuit je eigen zetel met onze Europese boekenlijst.

FICTIE

Mijn naam is Morgen – Damien Dibben (2018).cover Mijn naam is Morgen  Een onweerstaanbare historische roman over een hond op zoek naar zijn baas. De oude hond Morgen is op zoek naar zijn verdwenen baas. Zijn avonturen brengen hem van het hof van Louis XIV in Versailles tot Amsterdam in de Gouden Eeuw, van de Frost Fair in Londen tot het slagveld van Waterloo. Een duizelingwekkende reis die je meeneemt door tijd en ruimte.

Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer (2018).cover grand hotel Europa De schrijver neemt zijn intrek in het illustere maar in verval geraakte Grand Hotel Europa om te overdenken waar het is misgegaan met Clio, op wie hij in Genua verliefd is geworden en met wie hij in Venetië is gaan wonen. Hij reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme en raakt steeds meer betrokken bij het wedervaren van de memorabele personages in het hotel. Het is een theatraal en lyrisch boek over de Europese identiteit, nostalgie en het einde van een tijdperk.

Salaam Europa! – Kader Abdollah (2016)Een docent Oriëntalistiek in Amsterdam brengt de historische Europese rondreis van een 19e-eeuwse sjah tot leven door bronnenonderzoek en door met zijn student Iris de sjah achterna te reizen. Een mengeling van waargebeurde geschiedenis en fantasie.

De Hoofdstad – Robert Menasse (2018): Gebouw in Brussel met varken ervoor.De hoofdstad is  een roman over het hart van de Europese Unie: Brussel. De schrijver ontving hiervoor de Deutscher Buchpreis.  Centraal in het boek staat de vijftigste verjaardag van de Europese Commissie, wat goed gevierd moet worden om het kelderende imago op te krikken. Tijdens het lezen maak je als lezer kennis met vele personages van binnen en buiten het Brusselse ambtenarenapparaat. Menasse laat zien hoe toch telkens weer nationale belangen de boventoon voeren en vooral hoe privé tot politiek wordt en omgekeerd.

voorkant boek met daarop een man met een sleutel in zijn rug.Grote Europese roman Koen Peeters (2007): Na de Great American Novel is er nu de Grote Europese Roman. Een boek met evenveel hoofdstukken als er hoofdsteden in Europa zijn. De Grote Europese Roman beschrijft hoe wij, vreemden, in congrescentra, luchthavens en hotels elkaar toch kunnen vinden. Hoe wij, Europeanen, elkaar aftasten met taal.

NON-FICTIE

Europa in Woelig Water boekcoverEuropa in Woelig Water – Hendrik Vos en Rob Heirbaut

De Europese Unie is in de laatste jaren op vele vlakken een machtige organisatie geworden. Toch kampt Europa nog tot op de dag van vandaag met zeer veel problemen, problemen waar de Unie machteloos tegenover blijkt te staan. Het gaat hier om problemen zoals het vluchtelingenvraagstuk, terreurdreiging en sinds kort ook de brexit.

De lidstaten komen bij deze problemen lastig tot een oplossing, maar toch blijft de Unie bijeen. Hoe gaat Europa met deze situaties om? Wat zorgt ervoor dat deze lidstaten blijven samenzitten en hoe gaat het verder wanneer de Britten de onderhandelingstafel verlaten?

De auteurs: Rob Heirbaut is Europajournalist voor de VRT en Hendrik Vos is hoogleraar Europese Politiek aan de Universiteit Gent en columnist voor De Standaard.

Ravijn met daarop een kasteel.Europa: een geschiedenis van grensnaties – Olivier Boehme (2016) Landen hebben grenzen, maar er zijn ook landen die zelf een grens zijn. Olivier Boehme beschrijft hoe de geschiedenis van Europa voor een belangrijk deel vorm heeft gekregen door die ‘grensnaties’. België, Nederland, Luxemburg en Zwitserland gaan prat op hun rol als bemiddelaar, steeds op zoek naar een middenweg. Dat gold evenzeer voor de gebieden in Centraal-Europa die eeuwenlang gedomineerd werden door de Habsburgers. Maar ook Duitsland blijkt een grensgebied tussen verschillende Europa’s te zijn geweest. Olivier Boehme voert de lezer mee langs de plekken waar schrijvers, historici, filosofen, ideologen en politici heel creatief met de Europese identiteit zijn omgesprongen. Dit meeslepende en ambitieuze boek maakt een nieuwe visie op Europa mogelijk.

De geboorte van Europa. Rolf Falter. (2017) Is het einde van de Europese Unie in zicht gekomen? Deze vraag was enkele jaren geleden taboe, maar wordt tegenwoordig steeds vaker gesteld. Toch is het goed om te beseffen dat de Europese eenwording niet eenvoudig is verlopen in de jaren 50. Ralf Falter brengt de hele geschiedenis van de Europese Unie in beeld en laat zien wat de Europeanen altijd zal blijven verbinden, ondanks de vele meningsverschillen.

Het einde van Europa : dictators, demagogen en de komst van duistere tijden – James Kirchick (2017): De Amerikaanse journalist James Kirchick schetst in dit boek een somber beeld van Europa. Alles wat we voor vanzelfsprekend houden – vrijheid, welvaart en vrede – staat op de tocht. De oorzaken? Van de Brexit, tot de opkomst van eurokritische partijen tot de onzekere geopolitieke relaties met Rusland en de druk op de muntunie: de EU gaat door een diep dal. Kirchick stelt de uiteindelijke vraag hoe toegewijd en serieus de Europeanen zijn wat betreft Europa. Wat zijn ze bereid op te offeren om het grootste experiment van politieke samenwerking in de geschiedenis van de mensheid te behouden?

De nieuwe politiek van Europa – Luuk van Middelaar (2017) Volgens Van Middelaar is Europa in een politieke revolutionaire fase beland. Crises, spanningen en conflicten wisselen elkaar af. De publieke opinie laat steeds meer van zich horen, Europa laat niemand meer koud.  In dit boek biedt van Middelaar perspectief, hij schept helderheid in de huidige gang van zaken.

De rafelranden van Europa. – Ivo van de Wijdeven (2016) Dit boek vertelt de complexe geschiedenis van de Europese grenzen tot aan de dag van vandaag. De conflicten die we vandaag de dag zien, hebben vaak wortels in het verleden. Grensconflicten zitten in zekere zin in het DNA van de wereldkaart. Reden te meer om dieper in de geschiedenis van de grenzen te duiken. In tegenstelling tot wat het cliché beweert, herhaalt de geschiedenis zich niet. Maar door het verleden te kennen, kunnen we het heden wel in perspectief plaatsen.

EXTRA

The EU : an obituary – John Gillingham (2018):   Ga jij een uitdaging niet uit de weg en lees je graag een informatief boek over de Europese Unie in het Engels? Dan is dit boek zeker iets voor jou!

EU superlobby: winnen in Brussel – Milos Labovic (2017): Wat is lobbywerk en hoe gaat dat in z’n werk? Kom het te weten in dit interessante boek.

Heb jij nog boekentips?

Heb jij een leuk boek gelezen en vind je dat het niet mag ontbreken op onze lijst? Laat het ons dan hieronder weten.

Geef een reactie

U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.