Filmtips

LUX AUDIENCE AWARD

Het Europees Parlement en de European Film Academy (EFA) reiken dit jaar voor het eerst de LUX Audience Award uit. Deze nieuwe prijs bouwt verder op de LUX-filmprijs, die sinds 2007 jaarlijks door het Europees parlement werd uitgereikt om de Europese film te vieren, en de People’s Choice Award van EFA. Hieronder ontdek je de winnaars en finalisten.

Winnaar: Quo vadis, Aida?

Bosnië, 11 juli 1995. Aida is vertaalster voor de Verenigde Naties in het stadje Srebrenica. Wanneer het Servische leger de stad inneemt, behoort haar familie tot de duizenden burgers die onderdak zoeken in het VN-kamp. Als insider bij de onderhandelingen heeft Aida toegang tot cruciale informatie die zij moet vertolken. Wat ligt er in het verschiet voor haar familie en volk – redding of de dood? Welke zet moet ze doen?

Finalist: FLEE

Amin Nawabi (een pseudoniem), een 36-jarige hoogpresterende academicus, worstelt met een pijnlijk geheim dat hij 20 jaar lang verborgen heeft gehouden. Dit geheim dreigt het leven te doen ontsporen dat hij voor zichzelf en zijn aanstaande echtgenoot heeft opgebouwd. Regisseur Jonas Poher Rasmussen – een goede vriend en klasgenoot van de middelbare school van Amin – vertelt in animatievorm voor het eerst het verhaal van Amin zijn buitengewone reis als kindvluchteling uit Afghanistan. Door middel van oprechte interviews tussen Jonas en Amin, vertelt FLEE een onvergetelijk verhaal van zelfontdekking. De documentaire laat zien hoe het alleen door de confrontatie met het verleden mogelijk is om een toekomst uit te bouwen. Het toont aan dat je enkel de ware betekenis van een thuis kan vinden als je stopt met vluchten voor wie je zelf bent.

Finalist: Great Freedom

In het naoorlogse Duitsland wordt Hans opnieuw gevangen gezet en opnieuw omdat hij homosexueel is. Paragraaf 175 van de strafwet verwoest zijn vrijheid. De enige ‘vaste’ relatie is zijn celgenoot, Viktor, een veroordeelde moordenaar. Hans blijft zoeken naar liefde en vrijheid, zelfs in de gevangenis.

EUROPEAN FILM AWARDS 2021

European Film Academy Logo

Elk jaar vinden in december de European Film Awards plaats. Deze zijn in het leven geroepen om Europese films in de spotlights te zetten.  Ontdek hieronder de belangrijkste winnaars van 2022.

De grote winnaar: Triangle of sadness - Ruben Östlund

Na de Fashion Week worden Carl en Yaya, een stel modellen en influencers, uitgenodigd op een jacht voor een luxe cruise. Terwijl de bemanning voor de gasten zorgt, weigert de kapitein zijn hut te verlaten als het beroemde galadiner nadert. De gebeurtenissen nemen een onverwachte wending en het machtsevenwicht wordt omgekeerd wanneer een storm toeslaat en het comfort van de passagiers in gevaar brengt…

Ontdekking : Piccolo corpo - Laura Samani

Italië in het jaar 1900. De jonge Agata verliest haar baby bij de bevalling waardoor deze gedoemd is in het voorgeborchte te blijven. Maar Agata krijgt hoop. Ze hoort over een plek waar haar baby net lang genoeg tot leven gewekt wordt om zich te laten dopen. Met het lichaampje onderneemt ze een reis naar het toevluchtsoord. Onderweg ontmoet ze de eenzame jongen Lynx die haar wil helpen.

Beste komedie: El Buen Patrón - Fernando León de Aranoa

De charismatische fabriekseigenaar Blanco staat onder druk omdat hij kans maakt op een lokale onderscheiding voor zakelijke uitmuntendheid. Alles in zijn familiebedrijf dat industriële weegschalen produceert, moet hiervoor gesmeerd lopen. Maar Blanco’s perfecte plaatje wordt bedreigd wanneer hij te maken krijgt met een ontslagen werknemer die uit is op wraak, een depressieve opzichter en een verliefde en ambitieuze stagiaire. Om zijn kansen op de prijs niet te verspelen en de balans in zijn bedrijf te herstellen, bemoeit de manipulatieve ‘goede baas’ zich schaamteloos met het privéleven van zijn medewerkers en overschrijdt hij bijna elke denkbare grens. Hiermee zet hij onbewust een explosieve kettingreactie met grote gevolgen in gang.

Beste kortfilm: Granny's sexual life - Urška Djukić & Emilie Pigeard

Vier oude vrouwen denken na over hun herinneringen aan vroeger toen ze jong waren en hoe anders de verhoudingen tussen mannen en vrouwen toen waren. Hun stemmen smelten samen tot één stem, die van grootmoeder Vera, die haar verhaal tot in detail vertelt. Een reis naar grootmoeders jeugd en de herinneringen aan haar intieme leven illustreren de status van Sloveense vrouwen in de eerste helft van de 20e eeuw.

Beste documentaire: MARIUPOLIS 2 - Mantas Kvedaravičius

In 2022 keerde Mantas Kvedaravičius terug naar de verwoeste stad Marioepol in Oekraïne, om de mensen te filmen die hij had ontmoet voor zijn documentaire Mariupolis uit 2016. Begin april 2022 werd hij in Marioepol gedood door Russische troepen terwijl hij de Russische invasie in Oekraïne documenteerde. Zijn verloofde wist met de beelden te ontsnappen.

Benieuwd naar de andere winnaars?