Filmtips

LUX AUDIENCE AWARD 2020

Het Europees Parlement en de European Film Academy (EFA) reiken dit jaar voor het eerst de LUX Audience Award uit. Deze nieuwe prijs bouwt verder op de LUX-filmprijs, die sinds 2007 jaarlijks door het Europees parlement werd uitgereikt om de Europese film te vieren, en de People’s Choice Award van EFA. Hieronder ontdek je de winnaar, Collective, en de twee finalisten voor 2020

Winnaar: Collective

De Roemeense documentaire ‘Collective’ van regisseur Alexander Nanau is vernoemd naar een nachtclub in Boekarest waarbij in 2015 27 mensen om het leven kwamen en 180 mensen gewond geraakten. De documentaire volgt onderzoeksjournalisten die uitzoeken waarom 37 slachtoffers met brandwonden die niet levensgevaarlijk waren, overleden aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen. De journalisten leggen vervolgens een corruptiezaak bloot die uiteindelijk tot het afzetten van de Roemeense regering zal leiden.

Finalist: Druk/Another Round

De Noorse psycholoog Finn Skårderud beweert dat we geboren zijn met een alcoholtekort in ons bloed en dat we gelukkiger en creatiever zouden zijn als we voortdurend licht dronken zijn. Een groep bevriende leerkrachten besluit om deze theorie uit te testen door allemaal doorheen de dag te drinken om het ‘juiste’ alcoholpercentage van vijf promille te handhaven. Het experiment werpt initieel zijn vruchten af, maar hoe lang nog voordat de boel ontspoort?

Finalist: Corpus Christi

Corpus Christi brengt het verhaal van de 20-jarige Daniel die tijdens zijn verblijf in een jeugdgevangenis een religieuze roeping ervaart Hij wil graag priester worden, maar dat kan niet vanwege zijn strafblad. Onderweg naar een klein dorp waar hij een job krijgt in een houtzagerij, doet hij zich voor als een pastoor. Wanneer de plaatselijke priester naar het ziekenhuis wordt afgevoerd, neemt hij zijn rol over. Het dorp, dat kampt met een onverwerkt trauma, ontvangt hem met open armen. Maar hoe lang kan hij zijn ware identiteit verborgen houden?

EUROPEAN FILM AWARDS 2021

European Film Academy Logo

De European Film Awards zijn in het leven geroepen om Europese films in de spotlights te zetten.  Ontdek hieronder de belangrijkste winnaars van 2021.

De grote winnaar: Quo vadis, Aida? - Jasmila Žbanić

Bosnië, 11 juli 1995. Aida is vertaalster voor de Verenigde Naties in het stadje Srebrenica. Wanneer het Servische leger de stad inneemt, behoort haar familie tot de duizenden burgers die onderdak zoeken in het VN-kamp. Als insider bij de onderhandelingen heeft Aida toegang tot cruciale informatie die zij moet vertolken. Wat ligt er in het verschiet voor haar familie en volk – redding of de dood? Welke zet moet ze doen?

Ontdekking : Promising Young Woman - Emerald Fennell

Iedereen zei dat Cassie een veelbelovende jonge vrouw was … tot dat een mysterieuze gebeurtenis haar toekomst abrupt deed ontsporen. Sindsdien is niets in Cassie’s leven nog wat het lijkt te zijn: ze is slim, verleidelijk sluw en leidt ‘s nachts een geheim dubbelleven. Een onverwachte ontmoeting geeft Cassie de kans om de fouten uit het verleden recht te zetten.

Beste komedie: Ninjababy – Yngvild Sve Flikke

Ninjababy is het verhaal van de 23-jarige Rakel, die ontdekt dat ze zes maanden zwanger is na een niet zo romantische one-night stand. Rakel wou nooit moeder worden. Ze vindt het al moeilijk genoeg om voor zichzelf te zorgen, waardoor de taak van het moederschap onmogelijk lijkt. Wanneer ze beseft dat ze geen andere keuze heeft dan het kind tot de geboorte te dragen, reageert ze met frustratie, verwarring en woede. Ze heeft het gevoel dat de baby haar bedrogen heeft. “Het is een verdomd stiekeme Ninjababy, die denkt dat hij zich daar kan verstoppen, zich kan amuseren en negen maanden later weer naar buiten kan glippen.” Uit de tekeningen in haar notitieboekje verschijnt Ninjababy in Rakels gedachten. Ninjababy veroordeelt haar en vecht voor zijn eigen toekomst. Rakel moet laveren tussen wat zij denkt dat het beste is voor haarzelf en wat het beste is voor de baby – kan dat wel hetzelfde zijn?

Beste kortfilm: My uncle Tudor - Olga Lucovnicova

Na 20 jaar stilte reist de filmmaakster terug naar het huis van haar overgrootouders, waar ze ingrijpende gebeurtenissen meemaakte die voor altijd een diepe afdruk op haar geheugen hebben achtergelaten. De langverwachte familiebijeenkomst staat haaks op haar pogingen om het verleden te boven te komen.

Beste documentaire: FLEE - Jonas Poher Rasmussen

Amin Nawabi (een pseudoniem), een 36-jarige hoogpresterende academicus, worstelt met een pijnlijk geheim dat hij 20 jaar lang verborgen heeft gehouden. Dit geheim dreigt het leven te doen ontsporen dat hij voor zichzelf en zijn aanstaande echtgenoot heeft opgebouwd. Regisseur Jonas Poher Rasmussen – een goede vriend en klasgenoot van de middelbare school van Amin – vertelt in animatievorm voor het eerst het verhaal van Amin zijn buitengewone reis als kindvluchteling uit Afghanistan. Door middel van oprechte interviews tussen Jonas en Amin, vertelt FLEE een onvergetelijk verhaal van zelfontdekking. De documentaire laat zien hoe het alleen door de confrontatie met het verleden mogelijk is om een toekomst uit te bouwen. Het toont aan dat je enkel de ware betekenis van een thuis kan vinden als je stopt met vluchten voor wie je zelf bent.

Benieuwd naar de andere winnaars?