Filmtips

LUX AUDIENCE AWARD

De LUX-publieksprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement en de European Film Academy, in samenwerking met de Europese Commissie en Europa Cinemas. Met deze prijs wordt de Europese filmkunst voor het voetlicht gebracht en aandacht gevraagd voor maatschappelijke, politieke en culturele kwesties in Europa. Hieronder ontdek je de genomineerde films die kans maken op de LUX-publieksprijs 2024.

20.000 Species of Bees

Aitor, een achtjarige jongen, wil voortaan het leven doorgaan als Lucia. Ane, de moeder van Lucia doet er dan ook alles aan om te vechten voor de vrijheid van haar kind, zodat ze kan zijn wie ze wil zijn. Maar dat gebeurt niet zonder hindernissen. Als Ane en haar kinderen voor de zomer terugkeren naar haar geboortedorp in Baskenland, te midden van de bijenkorven, beginnen ze op te komen voor een lang genegeerde kant van hun identiteit.

Fallen Leaves

Tijdens een doorsnee nacht treffen twee eenzame zielen elkaar per toeval in een karaoke bar in Helsinki. Beiden op zoek naar een eerste, enige en ultieme liefde van hun leven. Hun weg naar geluk wordt vertroebeld door verschillende obstakels – van het verliezen van elkaars telefoonnummer en het niet kennen van elkaars namen tot alcoholgebruik. Het leven heeft de neiging om obstakels op te werpen op het pad van zij die op zoek zijn naar geluk.

Sur l'Adamant

L’Adamant is een uniek verblijf. In het hart van Parijs vangt L’Adamant volwassenen op die lijden aan een psychiatrische aandoening. De werknemers van het verblijf proberen zich te verzetten tegen de verslechtering en ontmenselijking van de psychiatrie. Het team biedt zo een geschikte locatie boordevol liefde voor de mens en zijn kwetsbaarheden.

Smoke Sauna Sisterhood

Diep in de bossen van Estland staat een sauna waar vrouwen hun diepste geheimen en intiemste ervaringen met elkaar delen. Ze komen samen om zich onder te dompelen in rituelen, samen te lachen en pijn te delen. De vrouwen herkennen elkaars pijn, leed en geluk. De druppels zweet die van hun lichamen afglijden, nemen alle schaamte weg die ze ooit kenden. Ze ontwikkelen een sterk gemeenschapsgevoel dat hen onverwoestbaar in de wereld laat voelen.

The Teacher’s Lounge

Een jonge, idealistische leerkracht Carla, voelt zich verplicht om zelf in actie te schieten, wanneer één van haar leerlingen beschuldigd wordt van diefstal. Ze zet vraagtekens bij de aanpak van de school en wanneer ze zelf ontdekt wie de vermeende dader is, komt ze vast te zitten tussen haar idealen en het school systeem, wat later ook zware gevolgen voor Carla zelf teweegbrengt.

EUROPEAN FILM AWARDS 2023

European Film Academy Logo

Elk jaar vinden in december de European Film Awards plaats. Deze zijn in het leven geroepen om Europese films in de spotlights te zetten.  Ontdek hieronder de genomineerde films van 2023.

Anatomie D'une Chute

Sandra wordt beschuldigd van moord op haar man. Zij en haar gezin leven al een jaar ver weg van alles in de bergen. Op een dag wordt Samuel, de man van Sandra, door aangetroffen bij hun huis en start er een onderzoek naar zijn verdachte dood. De vraag is nu: was het zelfmoord of moord? Sandra wordt al snel aangeklaagd. En ook haar zoon Daniel, die slechtziend is, wordt mee betrokken in de zaak.

Fallen Leaves

Tijdens een doorsnee nacht treffen twee eenzame zielen elkaar per toeval in een karaoke bar in Helsinki. Beiden op zoek naar een eerste, enige en ultieme liefde van hun leven. Hun weg naar geluk wordt vertroebeld door verschillende obstakels – van het verliezen van elkaars telefoonnummer en het niet kennen van elkaars namen tot alcoholgebruik. Het leven heeft de neiging om obstakels op te werpen op het pad van zij die op zoek zijn naar geluk.

Green border

Een gezin uit Syrië, een leerkracht Engels uit Afghanistan en andere vluchtelingen uit het Midden-Oosten ontmoeten elkaar aan de ‘groene grens’ tussen Wit-Rusland en Polen. In een poging van Wit -Rusland om Europa te provoceren, worden vluchtelingen naar de grens gelokt door middel van propaganda die de gezinnen een makkelijke weg naar de EU belooft.

Io capitano

Twee jongens, Seydou en Moussa, beslissen om het leven in Senegal achter te laten en een beter leven te zoeken in Europa. Ze beginnen hun reis als enthousiaste jongeren die op weg zijn om hun dromen waar te maken, maar al snel transformeren ze tot handelswaar voor mensensmokkelaars waarbij hun dromen, ambities en hoop ruimte moet vrijmaken voor een strijd om te overleven.

The Zone of Interest

Kampcommandant Rudolf Höss woont met zijn vrouw Hedwig en hun kinderen in een mooie, ruime dienstwoning met een grote tuin, die grenst aan de muur van Auschwitz. In deze omgeving creëren ze een paradijs voor hun gezin, en dit laten ze zich dit niet meer van hun afnemen.