Filmtips

LUX FILM PRIZE 2018

 

 

 

 

Wat is de Lux – filmprijs? Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement om Europese films in de kijker te zetten. Maar dat is niet de enige doelstelling! Het parlement wil op deze manier ook aandacht schenken aan huidige politieke en sociale Europese problemen en vooral onze Europese cultuur vieren.

Winnaar: "Woman at war"

“Woman at war” kent een vrouwelijk hoofdpersonage, Halla. Halla leidt een dubbelleven. Naast muzieklerares is ze ook een gepassioneerde milieuactiviste. Maar Halla’s strijd wordt op zijn kop gezet door onverwacht nieuws: haar adoptieaanvraag is na vier jaar goedgekeurd.

finalist: "The other side of everything"

Een andere finalist van de Lux film prijs was de documentaire “The other side of everything”. De geschiedenis van Servië staat hier centraal en wordt verteld aan de hand van een gezinskroniek. De strijd van een hele samenleving tegen nationalisme en voor democratie komt in deze documentaire aan bod.

Finalist: "Styx"

STYX, een film van Wolfgang Fischer focust op de vluchtelingencrisis. Het vrouwelijke hoofdpersonage vertrekt met haar boot op droomreis. Wanneer een storm haar doet afwijken van haar geplande route komt ze in contact met mensen in nood. De kustwacht wil dat ze zo snel mogelijk terugkeert maar haar gevoel voor sociale verantwoordelijkheid komt opzetten.

EUROPEAN FILM AWARDS 2018

European Film Academy Logo

Op 15 december 2018 werd de 31ste editie georganiseerd van de European Film Awards. Deze awards zijn in het leven geroepen om Europese films in de spotlights te zetten.  De grote winnaar van 2018 was zonder twijfel de film ‘Cold War’ van de Poolse regisseur Pawel Pawlikowski. Cold War sleepte maar liefst vijf prijzen in de wacht! Beste Film van het Jaar, Beste regisseur, Beste Scenario, Beste Actrice (Joanna Kulig) en Beste montage .

Naast deze vijf prijzen, was er ook de prijs voor Beste komedie,  Beste documentaire, Beste acteur, Beste Animatiefilm en de ontdekking van dit jaar.

De Vlaamse film ‘Girl’ van Lukas Dhont viel ook in de prijzen. Deze film werd bekroond als de ontdekking van 2018.

De trailers kun je hieronder bekijken.

De grote winnaar: Cold War

Ontdekking van het jaar: Girl

Beste komedie: The death of Stalin

Geef een reactie

U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.