Filmtips

EUROPEAN FILM AWARDS 2017

Logo Europese Film Awards

 

Op 9 december 2017 werd de 30ste editie georganiseerd van de European Film Awards. Deze awards zijn in het leven geroepen om Europese films in de spotlights te zetten.  De grote winnaar van 2017 was zonder twijfel de film ‘The Square‘ van de Zweedse regisseur Ruben Ostlund. The Square sleepte maar liefst zes prijzen in de wacht! Beste Film van het Jaar, Beste regisseur, Beste Scenarioschrijver, Beste Acteur (Claes Bang)  Beste Komedie en Beste Europese decorbouwer.

Naast deze zes prijzen, was er ook de prijs voor Beste Actrice, Beste montage, Beste Camerawerk en Beste Animatiefilm.

De trailers van de 5 films die werden bekroond met één of meerdere prijzen kun je hieronder bekijken.

De grote winnaar: The Square

120 BMP (Robin Campillo) Prijs: Beste Montage

Loveless (Andrey Zvyagintsev) Prijs: Beste camerawerk

Loving Vincent (Dorota Kobiela & Hugh Welchman) Prijs: Beste Animatiefilm.

On Body and Soul (Alexandra Borbély) Prijs: Beste Actrice

WINNAAR LUX-PRIJS 2017

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Door klanken te horen van een andere taal komt deze tot leven. Europese films zijn van hoge kwaliteit en tonen ons bijzondere verhalen, maar komen vaak van kleine filmmaatschappijen.

Met de LUX-filmprijs wil het Europees Parlement de Europese filmmakers helpen hun films in de Europese bioscoopzalen te krijgen. Hieronder vind je de winnaar van de LUX-filmprijs van 2017. Sami Blood werd verkozen tot beste film van het jaar.

Amanda Kernell – Sami Blood – Zweden, Noorwegen, Denemarken.

De hoofdrol is weg gelegd voor Elle Marja, een 14-jarig Sámi meisje. Blootgesteld aan het racisme van de jaren ’30 en de daaruit volgende fysieke, medische onderzoeken op haar kostschool, begint ze te dromen van een ander leven. Om dit andere, Zweedse leven te kunnen leiden moet ze iemand anders worden en alle banden met haar familie en cultuur verbreken.

Geef een reactie