Filmtips

LUX AUDIENCE AWARD

De LUX-publieksprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement en de European Film Academy, in samenwerking met de Europese Commissie en Europa Cinemas. Met deze prijs wordt de Europese filmkunst voor het voetlicht gebracht en aandacht gevraagd voor maatschappelijke, politieke en culturele kwesties in Europa. Hieronder ontdek je de winnaars en finalisten van 2023.

Winnende film 2023: Close

De dertienjarige Leo en Remi zijn onafscheidelijk tot hun vriendschap plots wordt verstoord. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, de moeder van Remi. Close is een verhaal over vriendschap en verantwoordelijkheid.

Finalist 2023: Burning Days

De familie Solé plukt zolang ze zich kunnen herinneren elke zomer perziken in hun boomgaard in Alcarràs, een klein dorpje in de Spaanse regio Catalonië. Maar deze oogst zou weleens de laatste kunnen zijn. De familie wordt namelijk met uitzetting bedreigd. Er zijn nieuwe plannen voor de grond en de perzikbomen moeten plaatsmaken voor zonnepanelen. Dit drijft een wig tussen de leden van deze grote, hechte familie. Voor het eerst staat hun toekomst op losse schroeven en dreigen ze meer te verliezen dan alleen hun boomgaard.

Finalist 2023: Triangle of Sadness

Een ongeremde satire waarbij rollen en sociale klasse worden omgedraaid en de smakeloze economische waarde van schoonheid wordt onthuld. De modellen Carl en Yaya zeilen tussen de klippen van de modewereld door en zoeken de grenzen van hun relatie op. Ze worden uitgenodigd voor een luxecruise met aan boord een bont gezelschap van ultrarijke passagiers, waaronder Britse wapenhandelaars, een Russische oligarch en een eigenzinnige, alcoholverslaafde, Marx-citerende kapitein. In eerste instantie ziet alles eruit als de perfecte Instagrampost, maar er is een hevige storm op komst en de passagiers worden zeeziek tijdens het zevengangendiner van de kapitein. De cruise eindigt rampzalig en het koppel strandt met een groep miljardairs en een van de schoonmaaksters op een onbewoond eiland. De hiërarchie wordt volledig op zijn kop gezet als blijkt dat alleen de schoonmaakster kan vissen.

Finalist 2023: Will-O'-the-Whisp

Op zijn sterfbed wordt Zijne Koninklijke Hoogheid Alfredo, een koning zonder kroon, teruggenomen naar zijn jonge jaren toen hij ervan droomde brandweerman te worden. Zijn ontmoeting met brandweerinstructeur Afonso luidde een nieuw hoofdstuk in voor de twee jongvolwassenen. Ze worden bevangen door liefde en verlangen en zijn vastberaden om de status quo om te gooien.

Finalist 2023: Alcarras

Emre, een jonge en toegewijde aanklager, wordt benoemd tot openbare aanklager van een kleine stad die gebukt gaat onder een watercrisis en politieke schandalen. Hij wordt aanvankelijk warm onthaald maar dan lopen de spanningen met de bewoners op en raakt hij tegen zijn zin betrokken bij de lokale politiek. Wanneer Emre een pact sluit met de eigenaar van de lokale krant, nemen de geruchten toe en wordt de druk steeds groter.

EUROPEAN FILM AWARDS 2021

European Film Academy Logo

Elk jaar vinden in december de European Film Awards plaats. Deze zijn in het leven geroepen om Europese films in de spotlights te zetten.  Ontdek hieronder de belangrijkste winnaars van 2022.

De grote winnaar: Triangle of sadness - Ruben Östlund

Na de Fashion Week worden Carl en Yaya, een stel modellen en influencers, uitgenodigd op een jacht voor een luxe cruise. Terwijl de bemanning voor de gasten zorgt, weigert de kapitein zijn hut te verlaten als het beroemde galadiner nadert. De gebeurtenissen nemen een onverwachte wending en het machtsevenwicht wordt omgekeerd wanneer een storm toeslaat en het comfort van de passagiers in gevaar brengt…

Ontdekking : Piccolo corpo - Laura Samani

Italië in het jaar 1900. De jonge Agata verliest haar baby bij de bevalling waardoor deze gedoemd is in het voorgeborchte te blijven. Maar Agata krijgt hoop. Ze hoort over een plek waar haar baby net lang genoeg tot leven gewekt wordt om zich te laten dopen. Met het lichaampje onderneemt ze een reis naar het toevluchtsoord. Onderweg ontmoet ze de eenzame jongen Lynx die haar wil helpen.

Beste komedie: El Buen Patrón - Fernando León de Aranoa

De charismatische fabriekseigenaar Blanco staat onder druk omdat hij kans maakt op een lokale onderscheiding voor zakelijke uitmuntendheid. Alles in zijn familiebedrijf dat industriële weegschalen produceert, moet hiervoor gesmeerd lopen. Maar Blanco’s perfecte plaatje wordt bedreigd wanneer hij te maken krijgt met een ontslagen werknemer die uit is op wraak, een depressieve opzichter en een verliefde en ambitieuze stagiaire. Om zijn kansen op de prijs niet te verspelen en de balans in zijn bedrijf te herstellen, bemoeit de manipulatieve ‘goede baas’ zich schaamteloos met het privéleven van zijn medewerkers en overschrijdt hij bijna elke denkbare grens. Hiermee zet hij onbewust een explosieve kettingreactie met grote gevolgen in gang.

Beste kortfilm: Granny's sexual life - Urška Djukić & Emilie Pigeard

Vier oude vrouwen denken na over hun herinneringen aan vroeger toen ze jong waren en hoe anders de verhoudingen tussen mannen en vrouwen toen waren. Hun stemmen smelten samen tot één stem, die van grootmoeder Vera, die haar verhaal tot in detail vertelt. Een reis naar grootmoeders jeugd en de herinneringen aan haar intieme leven illustreren de status van Sloveense vrouwen in de eerste helft van de 20e eeuw.

Beste documentaire: MARIUPOLIS 2 - Mantas Kvedaravičius

In 2022 keerde Mantas Kvedaravičius terug naar de verwoeste stad Marioepol in Oekraïne, om de mensen te filmen die hij had ontmoet voor zijn documentaire Mariupolis uit 2016. Begin april 2022 werd hij in Marioepol gedood door Russische troepen terwijl hij de Russische invasie in Oekraïne documenteerde. Zijn verloofde wist met de beelden te ontsnappen.

Benieuwd naar de andere winnaars?