Bezoek aan de Europese instellingen

Datum: 03.11.2022

Startuur: 09.00 uur tot +- 17.00 uur

Prijs: gratis

Deze activiteit is volzet.

Ontdek hoe de Europese Unie werkt tijdens het bezoek aan het Europees Parlement en een geleide wandeling in de Europese wijk.

Een bezoek aan de grote vergaderzaal van het Europees Parlement is een uitgelezen manier om de opwindende sfeer in het grootste transnationale parlement ter wereld op te snuiven en meer te weten te komen over de bevoegdheden en de rol van het Europees Parlement. De grote vergaderzaal is het kloppende hart van de Europese democratie, waar Europese Parlementsleden bijeenzitten tijdens plenaire vergaderingen, om hier de grootste en meest belangrijke debatten te houden.

Leopoldswijk en Europese aanwezigheid

Na de lunch trekken we onze wandelschoenen aan voor een geleide wandeling in de Europese wijk. De Leopoldswijk werd halfweg de 19de eeuw aangelegd voor de rijke Brusselse bourgeoisie die het benauwde centrum ontvluchtte. Maar zodra ze over een wagen beschikten, trokken ze nog verder weg, naar de groene stadsrand. In hun statige herenhuizen kwamen overheidsdiensten, banken, verzekeringsmaatschappijen en multinationals.

Vanaf 1958 verschenen de eerste kantoorgebouwen van de Europese instellingen. Voor de Covid-pandemie werkten er 100.000 mensen op nauwelijks één vierkante kilometer.

Werken, wonen én mobiliteit zijn er op zoek naar een nieuw evenwicht na jaren van kantoorgeweld. Gapende wonden in het stadsweefsel worden weer opgevuld.

Behalve de Europese instellingen en de leefwereld van de expats, ontdekt u tijdens deze Brukselwandeling de tijdloze schoonheid van het Leopolds- en Jubelpark, en vernieuwde pleinen (Jourdan-, Jean Rey- en Schumanplein).

Programma*

8.45 uur: vertrek naar Brussel met bus aan GC Den Boomgaard per bus

10.30-11.30 uur Bezoek Europees Parlement

12.00-13.00 uur lunch

13.30-16.30 uur: geleide wandeling Europese wijk met pauze

16.45 uur: vertrek terug naar Ranst per bus

POP UP EUROPA

Deze activiteit is onderdeel van Pop up Europa Ranst. Van 3 oktober tot en met 6 november staat de gemeente Ranst in het teken van Europa met gratis activiteiten voor jong en oud over Europa en de EU. Pop up Europa is een initiatief van provincie Antwerpen in samenwerking met gemeente Ranst om Europa dichter bij de burger te brengen.