Taalrechtvaardigheid in Europa – Ontdek Europa in Berlaar: lezing 3

Datum: 22 november 2021

Startuur: 20-21.30 uur

Locatie: Parochiezaal Berkenhof, Misstraat 70, 2590 Berlaar

Prijs: gratis

Een ‘Taalrechtvaardigheid in Europa’ is de derde lezing in de 3-delige reeks ‘Ontdek Europa in Berlaar’.

Guido-Henri de Couvreur van Mondo vzw vertelt in deze lezing wat meer over ‘Taalrechtvaardigheid’.

Waar komt dit concept vandaan? Philippe Van Parijs, een filosoof, die reeds lang opkomt voor een ‘basisinkomen’ stelt dat er taalkundig onrecht bestaat met grote gevolgen:

  • samenwerking tussen mensen
  • ongelijke kansen voor gebruikers
  • ongelijke waardigheid van personen

Wat kan dat betekenen, taalkundig onrecht?

Wat heeft taalkundige rechtvaardigheid te maken met vrede? Met de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN)? Zonder dat het toen zo genoemd werd – houdt Guido-Henri de Couvreur zich met Mondo vzw reeds 25 jaar bezig met het streven naar het realiseren van deze SDG’s zoals voorgesteld door de VN. Hoe past deze lezing daarin? Het is zaak dat we zo vaak iets over het hoofd zien dat met name het taalgebruik onrechtvaardige structuren in stand houdt. Dat gelijkwaardigheid over het hoofd wordt gezien. (Geen mens is immers gelijk.) Dat mensen verdeelt achter patriottische landsgrenzen. En  minderheidsgroepen discrimineert.

In hoeverre houden talen een onrechtvaardige wereld in stand? Of hoe zouden ze er kunnen toe bijdragen?
Hoe kan geschikte taligheid bijdragen tot een minder conflicterende wereld? Laten we daarom in deze bijeenkomst even dieper graven naar het fenomeen taal en communicatie. Op dit laatste komt het immers op aan. Welk zijn de ethische consequenties??

Kom luisteren en zien naar deze beeldpresentatie en denk mee!

Over de spreker

Spreker is Drs. Guido-Henri De Couvreur. Hij is filosoof-ingenieur en zet zich al decennia in voor Europese en wereldwijde rechtvaardigheid. Hij is de ontwerper van de eerste zongedreven  -een bestaande- woning in België en verre omstreken. Al enkele duizenden geïnteresseerden uit alle hoeken van de wereld zijn dit project, Solar 2002, komen bekijken. Filosofie wordt door hem omgezet in dagelijkse vernuftige praktijk… Hij was 9 jaar ondervoorzitter van de ‘Club of Rome EU’ en dus ook begaan met pregnante Europese en wereldwijde (klimaat)kwesties. Reeds jaren is hij senior lid van de Association of World Education. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe boek: ‘Leven met de Zon. Filosofie en praktische ethiek omtrent wonen en mobiliteit. (430 pagina’s).

Pop up Europa Berlaar

De lezingenreeks is onderdeel van Pop up Europa Berlaar. Pop up Europa is een initiatief van Provincie Antwerpen en kwam tot stand in samenwerking met de gemeente Berlaar, Neos Berlaar en Mondo vzw. Pop up Europa Berlaar liep van 17 oktober tot en met 30 november 2020. Deze lezingenreeks werd toen uitgesteld vanwege Covid-19.