Lezing: Een kijkje achter de schermen van Brexit

Datum: 27.04.2023 NIEUWE DATUM

Startuur:

20.15 uur  deuren open
20.30 uur start lezing
22.00 uur einde

Prijs: gratis, maar inschrijven is verplicht

Als raadgever van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier maakte Stefaan De Rynck de Brexitonderhandelingen vanop de eerste rij mee. Tijdens deze lezing geeft hij je een kijkje achter de schermen van deze historische Europese gebeurtenis. Hij vertelt hoe de eenheid van de 27 lidstaten van de EU stand hield ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk, dat voortdurend aarzelde en veranderde van onderhandelaars, premiers, doelstellingen en tactiek. Van de stemming in de zaal tot de technische discussies brengt hij onverbloemd verslag uit over het proces en de obstakels die de uiteindelijke deal vormden. Zo leer je bijvoorbeeld dat de onderhandelingen met de Britse Premier Johnson eigenlijk makkelijker verliepen dan met zijn voorganger May.

Stefaan De Rynck is hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België. Daarnaast is hij gastprofessor aan de KULeuven.

Pop up Europa

Van 1 april tot en met 14 mei 2023 staat Kalmthout in het teken van Europa met gratis activiteiten voor jong en oud. Pop up Europa is een initiatief van Europa Direct provincie Antwerpen in samenwerking met de gemeente Kalmthout om Europa dichter bij de burger te brengen.