Klimaatp(a)raat: waar het nu echt om gaat

Datum: 07.05.2019

Tijdstip: 19.30 – 21 uur, met aansluitend een receptie

Prijs: gratis

Staan we paraat voor een klimaatneutraal Europa of blijft het enkel bij klimaatpraatjes? Op 7 mei 2019 willen we jouw stem horen! Tijdens onze burgerdialoog in Campus De Vest van de Thomas More hogeschool in Mechelen nemen we het nieuwe Europese klimaatbeleid onder de loep. Stefaan Vergote van Directoraat-generaal Klimaat van de Europese Commissie licht de plannen toe.

De Europese Commissie stelde nog niet zo lang geleden haar klimaatvisie voor die Europa tegen 2050 klimaatneutraal moet maken. Wat moet er volgens jou precies gebeuren voor het klimaat? Wat zijn jouw verwachtingen tegen 2050? Jij mag onze panelleden het vuur aan de schenen leggen. Moderator van dienst is Francesca Vanthielen, tv-persoonlijkheid en geëngageerd klimaatburger.

Voor het panel bevestigden al deze sprekers:

  • Peter Wittoeck: diensthoofd klimaatverandering bij de Federale Overheidsdienst Leefmilieu. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring met het klimaatbeleid op nationaal, Europees en internationaal niveau. Hij is Belgisch hoofdonderhandelaar op de VN-klimaattop.
  • Bart Van Craeynest: hoofdeconoom bij de werkgeversorganisatie Voka. Schrijft opiniestukken over het klimaat voor o.a. VRT en de De Morgen en heeft een tweewekelijkse economische column in De Tijd.
  • Serge de Gheldere: Voorzitter van vzw Klimaatzaak, die de verschillende Belgische regeringen juridisch wil dwingen om van het klimaat een prioriteit te maken. Voormalig ambassadeur van de Amerikaan Al Gore en al meer dan 20 jaar ondernemer met een hart voor het klimaat.

Op het programma

Stefaan Vergrote van DG CLIMA opent de avond als keynote spreker en bespreekt kort het nieuwe Europese klimaatplan. Daarna wordt er verder gepraat in een panelgesprek, gemodereerd door Francesca Vanthielen. De panelleden rekenen op jouw input om de nieuwe klimaatvisie tegen het licht te houden. Zelf delen ze ook hun inzichten. Afsluiten doen we met een drankje.

Blokkeer alvast 7 mei in jouw agenda. En houd deze pagina zeker in het oog voor meer informatie over de verschillende sprekers.

Europa 2050

Bekijk voor meer informatie over het Europa 2050 klimaatplan zeker eens:

In samenwerking met:

Klimaatp(a)raat is een samenwerking tussen Stad Mechelen, Thomas More Mechelen, VLEVA en provincie Antwerpen. VLEVA geeft Vlaamse overheden en het maatschappelijke middenveld betere toegang tot het Europese beleid. Zo kunnen ze hun Europese belangen tijdig en geïnformeerd behartigen.

Logo.

POP UP EUROPA

Van 24 april tot 9 mei 2019 brengt de provincie Antwerpen, samen met de stad Mechelen, Europa dichter bij de burger. Dit doen we door het organiseren van een lijsttrekkersdebat, voorstellingen,  lezingen en acties voor scholen en wedstrijden. Neem een kijkje op deze pagina voor een overzicht van al onze evenementen en acties.

Nog op het programma