Europese film: Flee

Datum: 21.11.2022

Startuur: 20.00 uur

Prijs: gratis

Amin Nawabi (een pseudoniem), een 36-jarige hoogpresterende academicus, worstelt met een pijnlijk geheim dat hij 20 jaar lang verborgen heeft gehouden. Dit geheim dreigt het leven te doen ontsporen dat hij voor zichzelf en zijn aanstaande echtgenoot heeft opgebouwd. Regisseur Jonas Poher Rasmussen – een goede vriend en klasgenoot van de middelbare school van Amin – vertelt in animatievorm voor het eerst het verhaal van Amin zijn buitengewone reis als kindvluchteling uit Afghanistan.

Door middel van oprechte interviews tussen Jonas en Amin, vertelt FLEE een onvergetelijk verhaal van zelfontdekking. De documentaire laat zien hoe het alleen door de confrontatie met het verleden mogelijk is om een toekomst uit te bouwen. Het toont aan dat je enkel de ware betekenis van een thuis kan vinden als je stopt met vluchten voor wie je zelf bent.

Deze film werd genomineerd voor maar liefst drie Oscars: Beste documentaire, Beste animatiefilm en Beste Film. Daarnaast was de film finalist van de Europese LUX filmprijs en winnaar van de European Film Award voor beste animatiefilm van 2021.

Pop up Europa

Deze activiteit is onderdeel van Pop up Europa Schilde. Van 7 november tot en met 9 december staat de gemeente Schilde in het teken van Europa met gratis activiteiten voor jong en oud over Europa en de EU. Pop up Europa is een initiatief van provincie Antwerpen in samenwerking met gemeente Schilde om Europa dichter bij de burger te brengen.