Europese film: Cold Case Hammarskjöld

Datum:05.12.2022

Startuur: 20.00 uur

Prijs: gratis

In 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Congolese provincie Katanga. Hammarskjöld was een voorvechter van de onafhankelijkheid van Congo en had zich daardoor weinig populair gemaakt bij de Westerse grootmachten op het Afrikaanse continent. De mysterieuze crash werd nooit helemaal uitgeklaard. Meer dan 50 jaar later trekt de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger (‘The Ambassador’) op onderzoek om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen. Samen met de Zweedse privédetective Göran Bjorkdahl trekt hij de Afrikaanse brousse in op zoek naar antwoorden. Het duo belandt in een web van bedrog, verraad en nog meer vragen. Een valse start, een dood spoor en enkele hallucinante interviews later is het tweetal iets veel groters op het spoor dan de moord op een VN-secretaris.

Na The Ambassador (2011) is de Zweedse journalist, filmmaker en provocateur Mads Brügger terug met een verhaal uit ‘the dark heart of Africa’. Wat begint als een enigszins ludiek moordonderzoek, mondt uit in een waar horrorverhaal dat nog lang zal blijven nazinderen. Cold Case Hammarskjöld ging in wereldpremière op het Sundance Film Festival en in België op Docville.

Pop up Europa

Deze activiteit is onderdeel van Pop up Europa Schilde. Van 7 november tot en met 9 december staat de gemeente Schilde in het teken van Europa met gratis activiteiten voor jong en oud over Europa en de EU. Pop up Europa is een initiatief van provincie Antwerpen in samenwerking met gemeente Schilde om Europa dichter bij de burger te brengen.

  

“Zijn film is zo mogelijk nog vreemder dan het eigenaardige verhaal dat hij uit de doeken doet. Maar precies dat maakt Cold Case Hammarskjöld verteerbaar.”
De Morgen 

“De dramatische deelverhalen maken het twee uur durende ‘Cold Case Hammarskjöld’ alleen maar fascinerender.”
De Tijd 

“Het onderzoek van Mads Brügger brengt genoeg informatie om te beseffen hoezeer officiële waarheden de publieke opinie manipuleren Hammarskjöld.”
De Standaard 

“Cold Case Hammarskjöld is excentriek maar lang niet getikt.”
Focus Knack 

“Brügger biedt met Cold Case Hammarskjöld een zeer spannende en experimentele zoektocht.”
Filmtotaal