Causerie: Een trip door de Europese wijngeschiedenis

Datum: 20 mei 2022

Tijdstip: 19 uur (deuren vanaf 18.30 uur)

Prijs: € 40 (alles inbegrepen)

Locatie: Restaurant Zellaer, Putsesteenweg 229, 2820 Bonheiden

Volgens afdrukken in fossielen zou de wijnrank al zo’n 60 miljoen jaar bestaan. Op de eerste wijnen was het echter wachten tot onze voorouders na de laatste ijstijd met teveel waren om te overleven van wat moeder natuur vrij te bieden had.

De eerste stappen van een nomadisch leven naar landbouw begonnen rond 10.000 jaar v.C. in het Nabije Oosten. Na een eerste evolutie van graszaadjes naar wilde granen duurde het toch nog ruim 4.000 jaar vooraleer rond de Zwarte Zee wilde druivensappen omgezet werden in wijn.

Wat Europa betreft, zijn er diverse sporen dat wijndruiven al in Griekenland stonden aangeplant voor de laatste ijstijd. Druiventeelt en wijnmaken behoren sinds de prehistorie (4500-1050 v.C.) dan ook tot de basisactiviteiten van de Grieken Zo werden er sporen van wilde druivenranken ontdekt in Thracië, Macedonië, Thessalië, Evia en de Peloponnesos en gecultiveerde druivenranken worden er geteeld sinds het 4de millennium v.C..

Tijdens de causserie over wijnen in Europa nemen wij jullie mee voor een wijnreis vanuit Griekenland naar de kusten van Kroatië en via Sicilië verder Italië in. Met de handelsvloot van de Phocaeërs varen wij naar Marseille en volgen de Via Aurelia, de Via Domitia en de Via Aquitania naar Bordeaux, Spanje en Portugal. De Via Agrippa voert ons dan weer noordwaarts naar Trier en het land van Asterix en Gobelix.

Onderweg houden wij een aantal keren halt voor een natje en een droogje.
Met 5 lokale hapjes en 9 typische wijnen wordt vooraf eten en drinken ten stelligste afgeraden!

Louis Verschueren, Sommelier-Conseil en docent aan de opleiding “Wijnhandelaar/Sommelier” bij Syntra en bij de Bonheidense “Wijnkring Vitis Vinifera”, is jullie reisgids.

Chef Karl Reyniers van “Restaurant Zellaer” zorgt voor de bevoorrading.

 

Pop up Europa Bonheiden

Deze activiteit is onderdeel van Pop up Europa Bonheiden. In mei 2022 staat de gemeente Bonheiden in het teken van Europa met gratis activiteiten voor jong en oud over Europa en de EU. Pop up Europa is een initiatief van provincie Antwerpen in samenwerking met gemeente Bonheiden om Europa dichter bij de burger te brengen.